Menu

Forelskelseshormon Oxytocin holder skilsmisser stangen

Orgasme-kur kan være svaret, hvis parforholdet knager

Hormonet Oxytocinhar en kæmpe indflydelse på sex- og samlivet.

Hormonet frigives hos både mænd og kvinder under orgasmen, og menes at have meget stor indflydelse på vores adfærd og den følelsesmæssige tilknytning, vi har til vores partner.

Oxytocin er desuden årsagen til, at man kan orgasme-knalde sig til en styrkelse af parforholdet.

Sex er godt for meget

Det er snart meget svært at finde noget, sex med jævne mellemrum ikke er godt for.

Når man dertil så lægger, at sex i sig selv (specielt i forbindelse med orgasme), ikke kun fysisk, men også psykisk og biologisk, i høj grad bidrager til at bringe partnere tættere sammen, så findes der snart ingen ordenligt undskyldning for ikke med jævne mellemrum at være seksuelt sammen.

– Ikke mange er klar over, hvor stor indflydelse hormonet oxytocin (der IKKE er et kønshormon) har på vores sexliv. Hormonet spiller en rolle i forbindelse med både vores følelser og adfærd, og blot en smule kendskab til oxytocins virkninger kan måske gøre det lidt lettere for mænd og kvinder at forstå hinanden, siger Sexolog Vivi Hollænder, og fortsætter så:

– Under orgasmen frigives oxytocin, især fra hypothalamus, men også fra mandens prostata og testikler og fra kvindens æggestokke.

Hormonet udløser desuden sammentrækninger i kvindens skede og i manden sæd- og urinleder. Derudover er det medvirkende til følelsen af afslappethed, samhørighed og tilfredshed efter samlejet.

Nogle kalder det ligefrem for ”forelskelseshormonet” eller ”kærlighedshormonet” og mener, at det har stor betydning for den følelsesmæssige tilknytning, man oplever som par.

Forsoningsknald virker

– Her har vi måske noget af forklaringen på, hvorfor nogle par finder såkaldte ”forsoningsknald” så forløsende, at de mere eller mindre ubevidst søger konflikter igen og igen for at opleve det kærlighedsfremkaldende hormonkick i den søde genforening.

Masser af sex er altså ikke den værste kur, hvis forholdet skranter. Nu er det dog ikke sådan, at hormonet alene gør hele tricket.

Så ”kommer man til” at knalde ved siden af til julefrokosten, eller benytter frokostpausen hos den lokale intimmassøse frem for at spise sammen med kollegaerne i kantinen, så er der altså ikke den store risiko for, at man ender med at få et nært og følelsesmæssigt forhold til den person, man har været utro med. Til gengæld er risikoen uden tvivl tilstede, når det kommer til mere langvarige sidespring med den samme person.

Nu er det dog ikke sådan, at oxytocin alene gør en forelsket; der skal også være andre faktorer tilstede, så som sympati, gensidig tiltrækning osv.

Men er der det, vil hormonet være medvirkende til at skabe en tilknytning.

Netop derfor virker det i forbindelse med forsoningsknald, hvor der i forvejen er følelser mellem parterne, men langt fra ved alle engangsknald.

– Man er tilbøjelig til at mene, at kvinder lægger mere vægt på følelser end mænd gør, når det kommer til sex. Derfor kunne man fristes til at mene, at hormonet virker kraftigere på mænd end på kvinder. Det kan dog også være den anden vej rundt: at kvinder er mere kritiske i deres valg af sexpartnere og kun vælger at dyrke sex med de mænd, de i forvejen finder tiltrækkende og sympatiske. Mig bekendt er der ikke lavet undersøgelser, der påviser, hvordan sammenhængen er i den forbindelse, siger Vivi Hollænder, og føjer så til:

– Det er desuden en myte, at mænd kun dyrker sex for sex skyld. Mænd har et lige så stort behov for nærvær, følelser og intimitet som kvinder har. Især hvis de er i forhold til en kvinde, de holder af. Indtil da er de måske mere villige til at indgå løse forbindelser, hvor det kun er sex, det drejer sig om.

Oxytocin hjælper på aggression og gnavenhed

– Hormonets afslappende effekt modvirker den aggression og gnavenhed, som store mængder af testosteron kan udløse hos nogle mænd, når de bliver seksuelt frustrerede.

Det er heller ikke et ukendt fænomen, at mænd bliver langt mere omgængelige, når deres seksuelle behov bliver opfyldt. Det samme gælder for den sags skyld også kvinder, selv om deres seksuelle frustrationer ikke nødvendigvis udmønter sig aggressivt.

Dette kan være den hormonelle forklaring på, at mange mænd føler stor trang til at sove efter samleje. Hos kvinder er testosteron-koncentrationen ikke nær så stor, derfor påvirkes deres søvnlyst heller ikke i så stor grad.

Ha’ det i baghovedet næste gang, han falder snorkende omkuld!

Det er ikke nødvendigvis fordi han er ugidelig eller ikke har lyst til at snakke med dig bagefter, men simpelthen for di hans testosteron-niveau er højt, slutter sexolog Vivi Hollænder fra www.bedresexliv.dk

2 Comments
  1. Jens Bjerre
    • Knib.dk