Kender du det at have et lille uheld? – at fx være en tur i supermarkedet, være til en fest eller sammenkomst, gå en tur ved stranden eller i skoven, hvorpå man pludselig nyser eller begynder at hoste, der afstedkommer, at man småtisser i bukserne. Og det samme vil kunne ske, hvis man uforvarende kommer til at grine lidt for meget.
Hvis du kender til ovenstående eller lignende, lettere pinlige episoder (i hvert fald for en selv), så er der stor risiko for, at du er en af mange danskere, der i dagligdagen døjer med en yderst udbredt gene ved at have en mindre stærk bækkenbund, nemlig vandladningsproblemer. Læs hele vores store artikel om problemet og bliv meget klogere på dig selv og dine muligheder.
Ufrivillig vandladning, der påvirker en på daglig basis.
Det er en udbredt misforståelse at tro, at vandladningsproblemer i forbindelse med en svækket bækkenbundsmuskel kun rammer syge og ældre. Det er en tilstand deri høj grad også rammer i forbindelse med fx graviditet og/eller kraftig overvægt. Lige som både kvinder og mænd kan døje med problemet som følge af en svag og/eller utrænet bækkenbund.
Og som de fleste sikkert kan sætte sig ind i, medfører ufrivillig vandladning som regel mere end ”blot” fysiske gener. Ikke så få, der døjer med problemerne, begynder nemlig helt automatisk at isolere sig mere og mere – simpelthen af frygt for at opleve en pinlig situation uden for hjemmet.
Der er aldrig for sent….!
Men, heldigvis da, er der for langt de fleste, alder og køn underordnet, der af den ene eller anden årsag døjer med ufrivillig vandladning i forbindelse med en mindre stærk bækkenbundsmuskel, lys forude. Enkle øvelser, vi mere eller mindre alle kan praktisere, kan nemlig bidrage til at gøre den såkaldte ”skjulte muskel” (bækkenbundsmusklen er placeret indvendig i kroppen) stærkere, sundere og mere elastisk igen.
At ikke flere, trods ellers åbenlyse fordele ved at gøre det, alligevel ikke træner deres bækkenbundsmuskel, handler formentlig langt hen ad vejen om, at man ikke orker.
At rigtig mange tror, at det er både besværligt og tidskrævende – og virker det overhovedet nu også med de her knibe-øvelser?
Ja, øvelserne virker – og nej, det er hverken specielt besværligt og/eller tidskrævende.
Få minutters simple øvelser på daglig basis til at begynde med, og herefter måske 2 – 3 gange om ugen. Dette bør kunne gøre ”tricket” for langt de fleste.
Og igen: Påbegynd hellere træningen i dag, hvor din bækkenbundsmuskel stadig er sund og smidig, fremfor den dag, måske ikke så langt ude i fremtiden, hvor det så i stedet bliver op ad bakke.
En nem øvelse, de fleste kan praktisere
En nem øvelse, langt de fleste kan praktisere, går ud på skiftevis at spænde og afslappe musklerne i bækkenbunden. Øvelsen opbygger og styrker bækkenbunden, så du fx bedre kan kontrollere lukkefunktionen omkring urinrøret.
Når du strammer musklen skal det føles som om, du strammer og løfter den en smule op i kroppen. Det kan ligeledes hjælpe at stramme musklerne omkring endetarmsåbningen.
I begyndelsen strammer du bækkenbundsmuskulaturen og holder den spændt i et sekund eller to.
Lige så langsomt kan du så træne dig op til at spænde gerne 10 sekunder ad gangen, og kan du gøre dette 10 gange i træk, så er det bare helt perfekt.
Du skal desuden huske at hvile imellem hver sammentrækning i lige så lang tid, som musklen har været spændt. Så strammer du i fx fem sekunder, skal du altså også holde pause i fem sekunder, inden du strammer op igen.
Få også gode og enkle træningstip via vores specialfremstillede infografik, der henvender sig til både mænd og kvinder.