Inkontinens er det latinske ord for samme. Det har flere sproglige betydninger som; beherskelse, tilbageholdenhed og umådehold. Det mest brugte og kendte udtryk for inkontinens er ufrivillig vandladning som betyder og er; manglende evne til at holde på vandet.
Mange kvinder er ramt af problematikken og statistisk set kommer det til at berøre omkring 50 procent i løbet af deres liv. Fra 65 år alderen og fremefter er sandsynligheden for at få symptomer på inkontinens størst. Konkrete tal fra Sundhedsstyrelsen viser at urininkontinens forekommer hos 16 procent af kvinder i alderen 40 til 60 år og den procentvise andel stiger til 50 procent for kvinder over 75 år. (Kilde: Sundhedsstyrelsen 2016).
Lider du af inkontinens eller ved du at du bør træne – Klik her og få hjælp
Inkontinens har forskellige symptomer og findes i mange former og mænd kan også blive ramt. 82.000 danske mænd lider af inkontinens hvilket svarer til ca. 5 procent af alle mænd over 20 år.(Kilde: Kristeligt Dagblad 2012) Problemet påvirker mænd og kvinder forskelligt.
Her ses forskellige typer af inkontinens som forekommer hos kvinder og mænd:
- Stressinkontinens
- Tranginkontinens
- Funktionel inkontinens
- Blandet inkontinens
- Neurologiske blærelidelser
- Efterdryp (mænd)
- Overløbsinkontinens (mænd)
- Fækal inkontinens
PÅVIRKNING AF DET SOCIALE LIV
Sygdommen er ikke en alvorlig dødelig lidelse, men den kan have stor indflydelse på din livskvalitet velbefindende og velvære. Der er stor usikkerhed forbundet med ikke at kunne holde på vande. Problemet kan blive så stort at det kommer til at påvirke dit sociale liv.
Du bekymrer dig måske om din hygiejne og frygter at omgivelserne synes du lugter? Eller det påvirker dit sexliv pga. nervøsitet for om problemet opstår, når du er sammen med en partner? Faktorer der tilsammen kan give dårlig trivsel og mindre selvværd.
Måske er du ikke så meget for at bevæge dig uden for hjemmet, når du ikke er klar over hvor det nærmeste toilet er. Det kan føles tabubelagt og ikke noget man nødvendigvis taler om til sociale sammenkomster. Der er heldigvis flere tiltag som kan gøre noget ved problemet og bækkenbundstræning og knibeøvelser er første skridt. Med de rigtige muskeløvelser får du kontrol over dit liv og en aktiv dagligdag tilbage, hvor du kan deltage i de aktiviteter og sociale sammenhænge du har lyst til.
Og heldigvis bevæger tendensen sig mod en større åbenhed og accept af problemet som er blevet mere alment kendt. Samtidig kommer der ny viden fra forskningen om forebyggende behandlingsformer. Desuden lægger bl.a. inkontinensforeningen et stort arbejde i oplysning, vejledning og hjælp til inkontinensramte. På landets hospitaler findes også klinikker som har specialiseret sig i inkontinens.
HVAD ER INKONTINENS?
Inkontinens er manglende evne til at holde på vandet og kan have mange årsager. Problemet er både hygiejnisk og socialt. Inkontinens er en skjult lidelse og et handicap omverdenen ikke umiddelbart kan se. Det er så udbredt, at man nærmest kan kalde inkontinens for en ”folkesygdom”. Inkontinens er dog mere et symptom på noget andet, der bevirker at man ikke kan holde på urinen, end det er en sygdom.
Du kan læse endnu mere uddybende om lidelsen herunder
Inkontinens er et lidelse, som påvirker millioner af mennesker over hele verden. Det er et tab af kontrol over vandladning eller afføring, og det kan have en stor indvirkning på et persons livskvalitet. Der er mange forskellige typer af inkontinens, der kan opstå som en følge af sygdom eller aldring. For at forstå, hvad der sker med en person, der lider af inkontinens, skal man først forstå, hvad urin og afføring er.
Urin er et produkt af nyrefunktionen, som er ansvarlig for at filtrere affaldsstoffer ud af blodet. Når urin er dannet, bevæger den sig gennem urinlederen til blæren, hvor den er lagret, indtil det er tid til at tømme blæren. Afføring er en samling af madrester og bakterier, der føres gennem tyktarmen og endetarmen, hvor det er lagret, indtil det er tid til at tømme tarmen. Inkontinens kan opstå, når der er nogle problemer med blære eller tarmsystemet. Dette kan være et resultat af sygdom, skade, eller det kan være en naturlig del af aldringsprocessen.
Typer af inkontinens kan omfatte stress inkontinens, som er et tab af urin under hoste, nysen eller fysisk aktivitet som løb eller hoppe. Andre typer af inkontinens kan omfatte overaktiv blære, hvor blæren er overfølsom over for stimuli, såsom lyd, temperaturer eller berøring. Dette kan resultere i et ukontrolleret tab af urin, selv når blæren ikke er fuld. Der er mange behandlingsmuligheder tilgængelige for personer, der lider af inkontinens. Det kan omfatte medicin, øvelser for bækkenbunden, kirurgi, eller behandling med væskerestriktioner.
For at finde den bedste behandling for en person, skal man først tale med en læge eller specialist for at få en diagnose og bestemme årsagen til inkontinens. Inkontinens kan have en stor indvirkning på et persons livskvalitet, men heldigvis er der mange behandlingsmuligheder tilgængelige. Det er vigtigt at tale med en læge eller specialist for at finde den bedste behandling til den enkelte.
Der findes flere forskellige typer af inkontinens og de hyppigste er beskrevet her:
HVAD ER STRESSINKONTINENS?
Stressinkontinens er kendetegnet ved utæthed for urin ved fysisk aktivitet, hvor der kan lækkes en lille mængde urin ved f.eks. forskellige former for sport, løb, gymnastik eller ved host, nys og grin. Problemet opstår altså af udefrakommende årsager.
HVAD ER TRANGINKONTINENS?
Stressinkontinens er en almindelig form for urininkontinens, der er forbundet med stress. Det er en tilstand, hvor en person mister kontrollen over urinblæren, når de står over for en fysisk stressende situation. Det er en ubehagelig og pinlig tilstand, og det kan have alvorlige helbredsmæssige konsekvenser.
Stressinkontinens er kendetegnet ved et ufrivilligt tab af urin, når en person udsættes for visse fysiske aktiviteter, såsom hoste, nysen, løfte tung belastning eller grine. Det kan være et symptom på en underliggende medicinsk tilstand, såsom blærebetændelse eller prostatabesvær, eller det kan være forårsaget af skade, der påvirker urinvejene.
Stressinkontinens kan være både akut og kronisk. Akut stressinkontinens er oftest forbundet med akutte sygdomme, der påvirker urinvejene, og det kan også skyldes skade eller andre fysiske årsager. Kronisk stressinkontinens er ofte et resultat af mindre alvorlige underliggende medicinske lidelser, såsom overaktiv blære eller aldersrelateret svækkelse af bækkenbunden.
Stressinkontinens kan ofte være svært at diagnosticere, fordi symptomerne kan variere meget fra person til person. Det er derfor vigtigt at søge lægehjælp, hvis man har mistanke om stressinkontinens. Din læge vil ofte anbefale en række tests for at fastlægge årsagen til symptomerne og identificere de bedste behandlinger.
Behandling af stressinkontinens afhænger af årsagen til symptomerne. Det kan omfatte medicin, kostændringer, øvelser til at styrke bækkenbunden og kirurgi. Hvis symptomerne er relateret til overaktiv blære, kan lægen også ordinere en behandling, der retter sig mod denne tilstand.
Stressinkontinens kan være en pinlig og ubehagelig tilstand. Derfor er det vigtigt at tale med din læge, hvis du mistænker, at du har problemet, så du kan få den rigtige diagnose og behandling.
HVAD ER FUNKTIONEL INKONTINENS
Funktionel inkontinens er en tilstand, hvor en person har vanskeligheder med at holde tilbage urin og afføring. Det er et almindeligt problem, der påvirker millioner af mennesker over hele verden.
Funktionel inkontinens kan opdeles i to typer: stress-inkontinens og urge-inkontinens. Stress-inkontinens er, når der er en tab af urin, når en person hoster, nyser, griner eller løfter noget tungt. Urge-inkontinens er, når en person har en pludselig og ukontrollerbar trang til at tømme blæren.
Funktionel inkontinens kan være et resultat af mange forskellige sygdomme såsom diabetes, Parkinsons sygdom, slagtilfælde, multiple sklerose eller alvorlig forstoppelse. Det kan også skyldes nerve- eller muskelbeskadigende operationer eller medicin.
En læge vil typisk foretage en grundig fysisk undersøgelse og en medicinsk historie for at diagnosticere funktionel inkontinens. De kan også ordinere en urinprøve for at udelukke andre sygdomme.
Der er flere behandlinger tilgængelige til funktionel inkontinens, herunder medicin, øvelser, kirurgi og bækkenbundstræning. Medicin kan hjælpe med at kontrollere trangen til at tømme blæren. Øvelser kan styrke bækkenbundsmusklerne, hvilket kan hjælpe med at forhindre urinlækage. Kirurgi kan ordineres, hvis årsagen til funktionel inkontinens er en lidelse eller skade. Bækkenbundstræning kan også hjælpe med at styrke bækkenbundsmusklerne og reducere tabet af urin.
Funktionel inkontinens kan være et frustrerende problem, der har store konsekvenser for livskvaliteten. Det er vigtigt at søge læge for at få den rigtige diagnose og behandling. Det kan være nødvendigt at prøve flere behandlinger, før man finder den rigtige løsning.
Ved blandet inkontinens ses en kombination af stressinkontinens og tranginkontinens. Den ene af typerne er oftest mest fremtrædende.
HVAD ER NEUROLOGISKE BLÆRELIDELSER?
Neurologiske blærelidelser er sygdomme og lidelser, der påvirker nervesystemet og hvordan blæren fungerer. Neurogene blærelidelser kan være forårsaget af en skade eller sygdom, der påvirker nervecellerne i blæren, såsom Parkinsons sygdom, multipel sklerose, skader på rygmarven eller nerver, der kontrollerer blæren.
Symptomerne på neurologiske blærelidelser kan omfatte hyppig trang til at tømme blæren, ufrivillig vandladning, smerter i blæren, manglende evne til at kontrollere urinstrømmen og urininkontinens.
Diagnosen neurologiske blærelidelser er ofte baseret på en fysisk undersøgelse og en detaljeret sygehistorie. Andre tests, såsom urinstix-test, røntgenbilleder og blodprøver, kan også være nødvendige.
Behandlingsmulighederne for neurologiske blærelidelser kan omfatte medicin, livsstilsændringer, kirurgi og fysioterapi. Medicin kan hjælpe med at reducere hyppigheden af vandladning og øge kontrol af vandladning. Livsstilsændringer kan omfatte at undgå koffeinholdige drikkevarer, øge mængden af væske, du indtager, undgå alkohol og udføre øvelser for at styrke blæren. Kirurgi kan være nødvendig for at reparere skader på blæren eller rygmarven. Fysioterapi kan hjælpe med at styrke musklerne omkring blæren og øge kontrol over vandladning.
Neurologiske blærelidelser kan være frustrerende og skræmmende, men der er hjælp til rådighed. Det er vigtigt at tale med en læge om dine symptomer og behandlingsmuligheder.
HVAD ER EFTERDRYP?
Ved efterdryp samler der sig rester af urin øverst i urinrøret som først tømmes ud, når man skifter stilling og rejser sig fra toilettet. Den hyppigste årsag til efterdryp er forstørret prostata, så det er mænd som rammes af problemet. I visse tilfælde kan efterdryp skyldes forsnævring af urinrøret.
HVAD ER OVERLØBSINKONTINENS?
Overløbsinkontinens er en form for urininkontinens, der påvirker mennesker med nedsat blærefunktion. Det sker, når blæren ikke kan holde urinen, og det fører til, at personen lider af ufrivillig urinlækage.
Overløbsinkontinens kan skyldes en række forskellige årsager, herunder nedsat blærefunktion, urinvejsinfektioner, muskel- eller nervebeskadigelse, der påvirker blærens evne til at kontrakte, forstørrede prostatakirtler, medicinsk behandling, der påvirker blærefunktionen, eller endda aldring.
Symptomerne på overløbsinkontinens kan omfatte ufrivillig urinlækage, hyppig vandladning, presserende trang til vandladning, smerte eller ubehag ved vandladning, og urinlugt.
Behandling af overløbsinkontinens afhænger af årsagen. Lægen kan ordinere medicin, fysioterapi, kostændringer eller andre behandlinger for at hjælpe med at reducere symptomerne.
Det er vigtigt at konsultere en læge, hvis man oplever symptomer på overløbsinkontinens, da det kan føre til alvorlige komplikationer, såsom urinvejsinfektioner og nyresygdomme. Det er også vigtigt at få behandling, så man kan få kontrol over sin blærefunktion og forhindre yderligere helbredsproblemer.
HVAD ER FÆKAL INKONTINENS?
Fækal inkontinens er en tilstand, hvor en person har ufrivillig tab af afføring. Dette er et problem, som kan være meget alvorligt og kan føre til stor skam og angst.
Fækal inkontinens er ofte et resultat af en sygdom eller skade som følge af aldring, hvilket kan føre til en nedsat evne til at kontrollere afføring. Andre årsager kan også omfatte sygdomme som Crohns sygdom, irritabel tarmsyndrom, fistler, anusfistler og andre former for tarmproblemer.
Symptomer på fækal inkontinens omfatter ufrivillig tab af afføring, problemer med at holde afføringen inde, afføring i urin eller afføring, der drypper ud.
Behandling af fækal inkontinens kan omfatte kostændringer, medicin, fysisk terapi, kirurgi eller andre behandlingsmuligheder, som erhvervet af lægen.
For at forhindre fækal inkontinens kan man prøve at øge mængden af fiber og væske i kosten. Det er også vigtigt at bevæge sig og holde sig aktiv. Derudover kan det være nyttigt at lære øvelser, der kan styrke musklerne omkring anus og endetarm.
Fækal inkontinens er et alvorligt problem, der kan føre til stor angst og skam. Hvis du har symptomer på fækal inkontinens, er det vigtigt at søge lægehjælp for at få den rigtige behandling.
IKONTINENS HOS KVINDER
Årsagen til inkontinens hos kvinder er ofte dårlige lukkemekanismer på grund af en svækket muskulatur og bindevæv efter fødsler. Når barnets hoved passerer gennem fødselsvejen er der stor sandsynlighed for at bækkenbunden bliver svækket. Hos kvinder har niveauet af det kvindelige kønshormon østrogen også indflydelse på bækkenbundens spændstighed. Vævet bliver slappere i overgangsalderen hvor produktionen af hormonet ophører.
Faktorer som fremfald af blæren i skedeåbningen og nedsunken livmoder samt overvægt, forstoppelse eller hårdt fysisk arbejde kan også være medvirkende årsager til inkontinens.
Bækkenbunden støtter underlivsorganerne, blæren, livmoderen og tarmen. Musklerne har stor indflydelse på lukkefunktionen i skede, endetarm, og urinveje. En slap og dårligt fungerende bækkenbund kan være årsag til at du udvikler inkontinens og får svært ved at holde på vandet.
Når man ved, hvor stor betydning en veltrænet bækkenbund har for kroppens funktion, så forstår men bedre, hvorfor det er så vigtigt at træne knibeøvelser. Med en stram bækkenbund har du mindre risiko for tab af evnen til at holde på urin og afføring. Med de rigtige bækkenbundsøvelser kan du komme rigtig langt. Så prøv som første valg selvhjælp med bækkenbundstræning, du kan udføre hjemme hos dig selv, i rolige afslappede omgivelser.
Knibeøvelser er et andet ord for bækkenbundstræning /bækkenbundsøvelser. Bækkenbunden har facon som en muskelslynge der udspringer fra skambenet og går rundt om urinrøret, skeden og endetarmen. Ved hjælp af knibeøvelser trækker musklerne sig sammen og bliver på den måde kortere og tykkere. Det medfører et knæk på både urinrøret, skeden og endetarmen. Du får herved lettere ved at holde på urinen.
Kilde: Marianne Ottesen ”Værd at vide om inkontinens”
” En stærk bækkenbund har altså stor betydning for, om man kan holde tæt. Uanset hvilken type inkontinens man har, er bækkenbundstræning derfor én af de vigtigste behandlinger” ( Sagt af speciallæge Marianne Ottesen om knibeøvelser)
INKONTINENS HOS MÆND
Hyppigt er årsagen til inkontinens hos mænd en forstørret prostata (blærehalskirtel), hvor den fulde blære løber over ukontrolleret. Blærehalskirtlens anatomiske placering er nemlig lige under blæren og kan derfor ved forstørret prostata forårsage, at urinen ikke kan passere ved vandladning. Det kan også skyldes beskadigelser af nervesystemet der forstyrrer kontrollen med lukkemekanismerne og blæretømningen.
Ved alvorlig sygdom som prostatacancer opstår der også vandladningsbesvær med slap stråle, hyppig vandladning og problemer med ufuldstændig tømning af blæren.
Andre årsager til inkontinens hos mænd er ofte overvægt som øger trykket på blæren, følger efter kirurgiske indgreb i relation til prostatacancer og forstørret prostata eller en svag lukkemuskel.
Ved træning af bækkenbunden er det muligt, også for mænd, at forbedre evnen til at holde på vandet. Bækkenbundtræning til mænd giver en ekstra bonus til seksuallivet, idet en veltrænet bækkenbund formindsker rejsningsproblemer.
For at gøre bækkenbundstræningen mest effektiv er det vigtigt at øvelserne udføres dagligt. Så gør bækkenbundstræning til en del af den daglige rutine og få træningen indarbejdet som en effektiv og god vane i dagligdagen. Du kan simpelthen starte fra i dag og det er aldrig for sent at komme i gang.
En anden problematik som følger med inkontinensproblemerne hos mænd er psykiske udfordringer i form af depression og angst. Sammen med inkontinensen følger hos 90 procent af mændene psykiske problemer i forbindelse med lidelsen. Mændene skammer sig direkte over problemet og kun 40 procent søger læge. Resten lever med generne og oplever dem så belastende, at det sætter begrænsninger i deres sociale liv. Inkontinens er et tabu og medfører, at mændene ikke får den hjælp, vejledning og information de skal have. De mangler derfor indsigt i at der rent faktisk findes hjælpemidler netop til mænd.
INKONTINENS HOS BØRN
Når børn fra 5- årsalderen lider af ufrivillig vandladning benævnes problemet også inkontinens og inddeles i to kategorier; dagsinkontinens og natinkontinens. Hovedårsagen til at børn med inkontinens får problemer med dagsinkontinens skyldes forstoppelse. Forstoppelsen giver vandledningsproblemer, da den overfyldte tarm forstyrrer vandladningen og forårsager dårlig tømning af blæren.
En udefrakommende omstændighed som er blevet årsag til inkontinens hos børn i den skolesøgende alder er mangelfuld rengøring på skoletoiletter. Det medfører nemlig at op til hver fjerde elev aldrig benytter sig af skolernes toiletfaciliteter. Som en konsekvens heraf er forekomsten af ufrivillig vandladning og forstoppelse hos børn forøget med 50 procent. Urinvejsinfektioner pga. bakterievækst i urinrør og blære, slap blære og nyreskader er nogle af de gener, som børnene får i tilknytning til mangelfuld rengøring af skoletoiletter.
SYMPTOMER PÅ INKONTINENS
Symptomerne på inkontinens hænger nøje sammen med, hvilken type af inkontinens du har. De forskellige inkontinensformer er beskrevet i starten af artiklen, men omfatter
- Urinlækage
- Ufrivillig vandladning
- Trang til at urinere ofte
- Ufrivillig afgang af afføring
- Ofte og pludselig trang til at tømme tarmen
- Ufrivillig afgang af wind
- Mængden af urin der lækker, kan variere
Hvis man skal sige noget generelt om symptomerne på inkontinens er det karakteristisk med en uventet urinlækage – alt fra få dråber til vådt undertøj og tøj. Lækagen kan som nævnt opstå hvis du nyser, hoster, griner, bøjer dig ned eller løfter på noget. Det kan ske løbende i løbet af dagen eller mens du sover, og problemet er så stort at det påvirker din hygiejne og dit sociale liv.
BEHANDLING AF INKONTINENS
Samlet lider omkring en halv mio. mennesker i Danmark af inkontinens. Førstegangsvalget ved behandling er at have stor fokus på bækkenbundstræning. Du kan forbedre bækkenbundens funktion eller genoptræne en inkontinent bækkenbund gennem bækkenbundstræning/knibeøvelser. Med regelmæssig bækkenbundstræning forebygger du inkontinens.
Regelmæssig motion er altid godt. Motion styrker også bækkenbunden og kroppen generelt. En anden mulighed er lokalbehandling med østrogen (kvinder). De kvindelige hormoner er med til at styrke bækkenbunden, virker forebyggende på svampeangreb og tørre slimhinder. Behandlingen kan ikke stå alene men s k a l understøttes og suppleres med knibeøvelser.
Elektrostimulation af bækkenbunden kan være en mulighed for at stimulere musklerne, hvis du ikke selv er i stand til at aktivere dem. Der sættes små elektroder i skeden og/eller endetarmen og behandlingen foretages af en gynækolog eller hos en fysioterapeut.
En mulighed for kvinder som lider af stressinkontinens er en vaginaltampon. Den understøtter blærehalsen og styrker lukkefunktionen. En vaginaltampon fungerer nærmest som en almindelig tampon og er et alternativ til bind og bleer. Den fås i forskellige størrelser, så den passer til din anatomi.
Inkontinens kan også afhjælpes ved operation. Hvilken behandling man benytter afhænger af de symptomer der er på lidelsen, samt typen af inkontinens man er ramt af. Her er de 10 bud på hvordan du diagnosticeres og kan behandles. Knib.dk kan hjælpe med punkt 5, 7 og 8
- Identifikation af årsagen til inkontinens
- Diagnostik af inkontinens
- Behandling af eventuelle underliggende sygdomme
- Medicinsk behandling
- Pelvic floor-øvelser
- Kostændringer
- Kontinensprodukter
- Blæretræning
- Kirurgisk behandling
- Psykologisk og social støtte
INKONTINENS OG MEDICIN
Til medicinsk behandling af inkontinens findes forskellige præparater. Det er muligt at komme i behandling med blæreafslappende midler, vanddrivende medicin og medicin som hæmmer urinproduktionen.
SØG HJÆLP I DIN KOMMUNE.
Det er vigtigt at bryde tabuet omkring inkontinensproblemer – så lad være med at skamme dig og fortie problemerne, men vær åben i stedet for og søg støtte hos din familie/venner.
Gør det synligt og søg hjælp f.eks. i din kommune. Der er oftest gode muligheder for behandling og effektive hjælpemidler- og husk det e r muligt at få et godt liv med en fin livskvalitet. I din kommune er der mulighed for at tale med en sygeplejerske som har speciel viden om inkontinens. Du har yderligere ret til gratis hjælpemidler fra den kommune, hvor du er bosiddende fra det fyldte 18. år, hvis det skønnes at problemet er varigt.
Læs også Knibeøvelser
Kilder og referencer
Kontinensforeningen
Patientvejledningen
Vivi Hollænder
Karin Björkegren Jones
Tena
Danske Fysioterapeuter
sundhed.dk
Statistiske billeder tilhører de enkelte kilder og bruges her alene for at illustrerer vigtigheden
Meget grundig vejledning om noget, som alt for mange undlader at gøre noget ved.