Kom igennem overgangsalderen med knibeøvelser

Hedeture, hedestigninger og hjertebanken er blot nogle af symptomerne på, at overgangsalderen er på vej. Alle kvinder bliver ramt af overgangsalderen, da det er et tegn på, at kroppen ikke længere producerer østrogen og progesteron. Det vil sige, at der sker en masse hormonelt i kroppen, som for mange kvinder giver mange bivirkninger og gener.

Men hvad kan man gøre for at komme bedst igennem overgangsalderen? Det vil vi komme ind på i denne artikel. Vores hovedfokus er, at forberedelse er nøglen til bedst muligt at komme igennem overgangsalderen, hvorfor vi blandt andet vil foreslå knibeøvelser.

Knibeøvelser har nemlig den fordel, at de kan være med til at forebygge symptomer og gener ved overgangsalderen, som mange nemlig gerne vil være foruden. Læs med her, og bliv klogere på kvindens krop og forebyggelse af dennes forandring.  

Hvad er overgangsalderen?

Overgangsalderen er også kendt som optakten til menopausen, i og med menstruationen ophører efter overgangsalderen. Når en kvinde befinder sig i overgangsalderen, kan der komme mange forskellige symptomer på dette, som er oplistet i nedenstående.

  • Uregelmæssig blødning
  • Hedeture
  • Nattesved
  • Slimhindeforandringer.

Som kvinde er man typisk ikke i tvivl, hvorvidt man er i overgangsalderen eller ej, da ens menstruationen pludselig bliver uregelmæssig efter i mange år at have været regelmæssig. Mange kvinder ved nærmest på klokkeslættet, hvornår menstruationen burde komme, men ved overgangsalderen kan den enten komme med kortere intervaller eller med længere.

Ifølge Netdoktor.dk vil man enten opdage overgangsalderen ved, at menstruationen kommer hver 14. dag eller med 2-3 måneders mellemrum. Der er også nogle kvinder, der ikke vil opleve symptomer, hvor menstruationen blot ophører. Dog vil de fleste opleve en eller anden form for symptom eller gene ved overgangsalderen, i og med det er en stor hormonel forandring, som kroppen skal arbejde sig igennem.

Det vil sige, at overgangsalderen er perioden lige inden menopausen. Kvinden får derfor under overgangsalderen færre og færre ægløsninger grundet en øget mangel på østrogen, hvilket skaber et fald i produktionen af progesteron. Manglen på østrogen skaber store gener, som kroppen skal have bearbejdet og affundet sig med.   

Hvornår kommer kvinder i overgangsalderen?

Overgangsalderen er en periode, som kvinder rammes af, når de typisk er mellem 45-55 år. Nogle vil dog også opleve, at overgangsalderen rammer før de 45, mens andre først kommer i den senere – men gennemsnitligt vil den ramme omkring denne alder.

Det betyder, at man aldrig ved som kvinde, hvornår man rammes af den, og den kan ramme tidligere, end man lige forventer. Ifølge Novo Nordisk rammer overgangsalderen 5 % af danske kvinder, inden de er fyldt 45 år, mens 2 % af de danske kvinder rammes, inden de er 40 år. Det er små procentsatser, hvorfor de fleste forskere også er enige i, at gennemsnittet for overgangsalderen er 45-55 år.

Det er dog værd at bemærke disse tal, da det betyder, at nogle kvinder rammer overgangsalderen meget tidligere, end de havde forventet, hvilket kan give mange fysiske og psykiske problemer.

Det handler om at være forberedt på sin krops forandringer og ikke mindst forberede kroppen på, hvad der kommer til at ske. Nogle gener kan nemlig formindskes ved at have forberedt samt trænet kroppen inden.

Det er ikke til at vide, om man kommer sent eller tidligt i overgangsalderen, hvorfor det handler om at træne og forberede kroppen bedst muligt allerede i dag. En indikation for, at kroppen er ved at være i overgangsalderen, er dog blandt andet den pludselige uregelmæssige menstruation, hvorfor mange kvinder hurtigt har en idé om, hvad der begynder at ske med kroppen.  

Hvem rammes af gener?

Nærmest alle kvinder vil have gener igennem overgangsalderen, da kroppens østrogenniveau er meget lavt i forhold til, hvordan det tidligere har været. Det betyder, at det er de færreste, som intet mærker, når kroppen begynder at nærme sig overgangsalderen.

Der kan være stor forskel på, hvor meget man er generet af gener, fordi der findes så mange forskellige, som man kan blive ramt af. Men de fleste vil på en eller anden måde mærke mindst én slags gene ved overgangsalderen.  

Rygere og undervægtige kvinder er ifølge Sundhed.dk mere udsatte i forhold til knogletab, ubehag i slimhinderne og åreforkalkning. Overvægtige har i stedet større tendens til at blive ramt af hedeture. Det vil sige, at kvinders livsstil også har en betydning for, hvornår og hvordan kvinder kommer i overgangsalderen.

De ovenstående, oplistede symptomer og gener er blot de mest kendte. Der findes også andre gener, som mange kvinder ikke tænker over, der kommer i forbindelse med overgangsalderen. Det kan eksempelvis være:

  • Nedsunken livmoder
  • Inkontinens
  • Skedetørhed
  • Manglende sexlyst.

Ovenstående gener er specielt dem, som vi gerne vil have større fokus på, i og med man igennem bækkenbundsøvelser eller knibeøvelser kan forberede sin krop og dermed forbedre sin livskvalitet markant. Det kræver selvfølgelig en indsats, men de færreste kvinder ville lide af inkontinens, hvis de havde muligheden for at mindske det.

Hvordan forbereder du dig bedst på overgangsalderen?

For mange kvinder er overgangsalderen meget invaliderende, hvorfor det også er vigtigt, at vi har fokus på, hvad der egentlig sker med kroppen. Mange kvinder kan nemlig være usikre på, hvad der er ”normalt”, når man kommer i overgangsalderen.  

Når du spørger blandt andre kvinder, vil du hurtigt opleve, at der ikke findes noget ”normalt”, da alle kroppe vil reagere forskelligt. Nedenstående skema viser en procentfordeling over gener ved overgangsalderen.

Antal kvinder, der rammes af gener i procentGener, der er forårsaget af overgangsalderen
75 %Hedeture, nattesved, temperaturstigning, søvnløshed, hjertebanken, blødningsforstyrrelse
25-50 %Tørre slimhinder i skeden, smerter ved samleje, kløe og udflåd, naturlig vandladningstrang, urininkontinens, blærebetændelse
45 %Hjerte-kar-sygdomme
25-40 %Knogleskørhed

Kilde: Netdoktor.dk

25-50 % af kvinder i overgangsalderen lider af blandt andet naturlig vandladningstrang og urininkontinens, hvorfor det er alfa og omega, at vi også har fokus på, hvordan vi kan forberede bækkenbunden på denne gene.

Få styr på din bækkenbund inden overgangsalderen

Når du laver dine daglige knibeøvelser, så tager du kontrollen tilbage over din krop og ikke mindst over din bækkenbund. Du skal hver dag give din bækkenbund en tanke, således du får den trænet. Bækkenbunden er nemlig den muskulatur, der sørger for at holde blæren og urinrøret på plads.

Ved at træne bækkenbunden sørger du for, at du forbereder din krop bedst muligt på andre gener, som kan komme i forbindelse med overgangsalderen. Blandt andet inkontinens, nedsunken livmoder og skedetørhed kan forbedres ved, at du laver dine bækkenbundsøvelser og knibeøvelser.

Inkontinens og nedsunken livmoder kan af mange grunde afhjælpes med knibeøvelser, men du tænker måske, hvordan det også hjælper på skedetørhed? Skedetørhed kommer blandt andet af, at kroppen producerer mindre østrogen, hvilket giver tyndere slimhinder. Men derudover giver det også en mindre sexlyst, som typisk er på baggrund af de tyndere slimhinder, fordi kvindens skede kan føles meget sårbar og øm, når slimhinderne er tørre.

Når der er tale om mindre sexlyst, vil knibeøvelser være med til at afhjælpe problemet, da man igennem knibeøvelserne skaber et stærkere bækkenbund. Ifølge Kegelmaster.dk vil en stærk bækkenbund give bedre og kraftigere orgasmer, hvilket også kan medvirke til mindre skedetørhed.

Det skal selvfølgelig ikke tages som en selvfølge, at inkontinens og nedsunken livmoder kan modvirkes af knibeøvelser, men du vil opleve en langt bedre kontrol af eksempelvis din blære, hvis du har en stærk muskulatur omkring bækkenet. Det betyder, at du tager kontrollen tilbage, når du husker dine knibeøvelser. Du kan måske sagtens nå på toilettet nu uden problemer, men med alderen og derfor også overgangsalderen bliver blæren ringere.

Det er derfor alfa og omega at træne knibeøvelser allerede nu, da du aldrig kan være helt sikker på, hvornår overgangsalderen rammer. Du forbereder din krop igennem knibeøvelser, da du styrker dit underliv. Overgangsalderen er en stor forandring netop af underlivet, hvorfor det er en god idé at starte med forberedelserne der.  

Knibeøvelser træner bækkenbunden, og en stærk bækkenbund kan medvirke til færre gener, når du rammer overgangsalderen.  

Knibeøvelser: Hvad hjælper de?

Knibeøvelser giver dig kontrollen tilbage, hvilket du under overgangsalderen vil opleve, at du fuldstændig har mistet. Inkontinens, svedeture og andre gener vil komme og gå, som det passer dem, hvorfor det kan give dig noget stabilitet og ikke mindst ro, hvis du laver dine knibeøvelser.

Der findes mange forskellige øvelser, hvor du kan træne bækkenbunden, men alt i alt så handler det jo om den samme muskel. Det betyder, at du kan lave øvelserne i forskellige positioner, alt efter hvad der er mest behageligt for dig – og ikke mindst hvor du rammer musklen bedst.

Knibeøvelser vil nemlig ikke hjælpe mod generne fra overgangsalderen, hvis du ikke laver dem korrekt. Det er derfor vigtigt, at du har styr på, om du spænder i den rette muskel. Det kan være meget svært at se, hvorvidt det er bækkenbunden, du strammer op i, men du kan teste dig selv på to forskellige måder.

Den første metode kan du lave, mens du tisser. Når du tisser, skal du spænde op i underlivet eller bækkenbunden, og derved stoppe strålen. Stopper du strålen, så gør du det korrekt. Denne metode vil vi ikke anbefale at gøre hyppigt, da du kan risikere at trække den gamle urin med op i urinrøret igen. Sørg derfor for, at du har vasket dig grundigt inden da.

En anden og mere sikker metode er ved at lægge sig ned på ryggen og føre to fingre op i skeden. Mens du har fingrene i skeden, skal du lave en knibeøvelse. Mærker du, at skeden trækker sig sammen om fingrene, så laver du dine knibeøvelser korrekt. Du skal selvfølgelig også holde en god hygiejne i skeden, hvorfor du skal vaske grundigt hænder, inden du fører dem derop.

Det er en god idé at tjekke, om du laver dine knibeøvelser korrekt jævnligt, da de ikke har nogen effekt, hvis du ikke strammer op i bækkenet. Mange kommer nemlig til at stramme op i ballerne, hvilket ikke har nogen effekt. Sørg derfor for at lave knibeøvelserne korrekt, da du på denne måde vil opleve, at du igennem overgangsalderen har kontrol over kroppen.

Hold sexlysten i gang under overgangsalderen

Som tidligere nævnt vil mange kvinder opleve skedetørhed, hvilket i høj grad også vil nedsætte sexlysten, da skedetørhed ofte vil give ubehag i underlivet. Det er specielt det lavere hormonniveau, som gør slimhinderne tørre, hvilket vil give ubehag under sex, men også i andre sammenhænge.

Kvinder kan gøre noget ved dette ubehag – om ikke andet som forebyggelse – da knibeøvelser kan højne sexlysten, i og med kvinders klimaks eller orgasme vil blive forbedret i høj grad. Du tænker måske allerede nu, at dine orgasmer ikke kan blive kraftigere – men når du kommer i overgangsalderen, kan det blive en anden snak. Lav derfor dine knibeøvelser, så du får spændt godt op i muskulaturen.

Du vil komme til at opleve bedre og kraftigere orgasmer – allerede nu – selvom du endnu ikke er kommet i overgangsalderen.

Gode råd til knibeøvelser

Her på siden finder du gode guides og råd til, hvordan du holder din bækkenbund stærk, hvilket du kan læse mere om her. Vi har specialiseret os inden for knibeøvelser, da en stærk bækkenbund kan mindske mange problemer.  

Knibeøvelser skal ikke laves hele tiden, men det er nemt og hurtigt at tage et sæt, hvor du lige kniber sammen. Du kan enten vælge, som du vil tage et bestemt antal om dagen, eller om du vil have tid på. Det er op til dig, hvordan du motiverer dig bedst. En anden motivation kan også hurtigt blive grundet overgangsalderen, da denne skaber stor frustration for mange kvinder.

Hvis du i forvejen holder dig sund og rask, hvor du ugentligt er aktiv, så inkorporér knibeøvelserne i din almindelige træning. Du kan sagtens lave knibeøvelser i fitnesscenteret – og de kan både laves liggende, siddende og stående.  

Derudover er det også et godt råd at lave knibeøvelser, når du venter på noget. Du kan som sagt lave dem overalt, hvorfor du også kan bruge ventetiden på det. Lav dem i bilen til og fra arbejdet, når du alligevel holder i kø eller for rødt lys. Lav dem, mens du sidder i køen til telefonen eller står og venter på, at det bliver din tur til at tage mad i kantinen.   

Det skønne ved knibeøvelser er, at de kan laves overalt, og de er meget effektive.